به گزارش واحد روابط عمومی مرکز، آموزشی،تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی، اولین کنگره نورواینترونشن با همکاری انجمن سکته مغزی ایران و مرکز به مدت دو روز در سالن همایش های مرکز از مورخ 7 لغایت 8 شهریورماه سال جاری با حضور متخصصان و فوق تخصصان مغز از سراسر دنیا در حال برگزاری است.
دکتر علیرضا جلالی، رئیس بیمارستان قلب شهید رجائی و میزبان اولین کنگره بینالمللی نورو اینترونشن، در مراسم افتتاحیه این کنگره گفت: «مرکز قلب و عروق شهید رجائی، به عنوان قطب مراکز درمانی قلب و عروق در کشور این افتخار را دارد که میزبان برگزار کنندگان اولین کنگره بینالمللی نورو اینترونشن باشد.»
وی افزود: «امروزه، مرزهای بین علوم مختلف و همچنین رشتههای مختلف در یک علم هر روز باریکتر و باریکتر میشود. این مرزها از قدیمالایام به شکل مرزهای آبی بودند که با پیشرفت روز افزون علم کم رنگتر شدند و امروز میتوان نقاط تلاقی بسیاری در علوم مختلف و بین رشتههای مختلف، علیالخصوص در علم پزشکی پیدا کرد.»
به گفته رئیس مرکز قلب شهید رجائی، نماد یکی از این تلاقیهای علم و دانش پزشکی، برگزاری اولین کنگره نورو اینترونشن با همکاری مرکز قلب شهید رجائی است.
دکتر جلالی در ادامه افزود: «این نقاط مشترک نه تنها در علوم پایهای و بیسیک، بلکه در علوم بالینی هم با پیشرفت علم قوت و وضوح بیشتری پیدا میکنند.»
میزبان اولین کنگره بینالمللی نورو اینترونشن، گفت: «برای دست اندرکاران بیمارستان قلب شهید رجائی، جای بسی افتخار دارد که توانستهاند در یکی از تخصصیترین بیمارستانهای کشور با گرایش قلب و عروق، موجبات برگزاری چنین هم اندیشی و گردهم آیی پرباری را فراهم کنند.»
وی برگزاری چنین نشستهایی را عرصه ارائه خدمات بسیار ارزشمند، به بیمارانی دانست که از سراسر کشور برای معالجه با هزاران امید و ارزو پا به این مراکز درمانی میگذارند و ادامه داد: «امروزه و با در نظر گرفتن شرایط بسیار دشواری که به واسطه تحریمها برای علم پزشکی کشور وجود دارد، چنین همکاریهای ارزندهای را ارج مینهیم.»
دکتر عسگر قربانی رئیس انجمن سکته مغزی ایران گفت: محققان کشورمان با بهره گیری از روش نوین «درمان داخل رگی» گام بزرگی در درمان سکته های مغزی برداشتند. با کمک این روش می توان گرفتگی عروق را در بیمارانی که حداکثر تا ۸ ساعت پس از سکته مغزی به مرکز درمانی مراجعه کرده اند، برطرف کرد.۸۰ درصد بیمارانی که بر اثر انسداد عروق مغز دچار سکته شده باشند با استفاده از روش نوین «درمان داخل رگی» درمان و کمتر دچار آسیب های مغزی می شوند.
دکتر عسگر قربانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب در گفت وگو با خراسان اظهار داشت: درصد موفقیت روش نوین درمان داخل رگی برای بیمارانی که در اثر انسداد رگ مغز دچار سکته شده اند، در ساعت های اولیه مراجعه به مرکز درمانی پس از وقوع سکته از نظر آنژیوگرافی تا ۸۰ درصد و از نظر بالینی حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد است.این فوق تخصص «نورو اینترونشن» تصریح کرد: با بهره گیری از این روش گام بزرگی در عرصه درمان سکته های مغزی در چند ساعت نخست پس از وقوع عارضه برداشته شده است که اگر ۶ ساعت از زمان وقوع سکته مغزی گذشته باشد درصد موفقیت استفاده از این روش تا ۳۰ درصد خواهد بود. البته درصد موفقیت به فاکتورهای متعددی همچون سن بیمار نیز بستگی دارد. اما در هر صورت در مقایسه با بیماران سکته مغزی که این شیوه برای آن ها استفاده نمی شود آسیب های وارده به مغز بسیار کمتر است.
دکتر قربانی ادامه داد: شواهد نشان داده است که تا ۸ ساعت پس از وقوع سکته مغزی بیمار می تواند از درمان داخل رگی بهره مند شود البته هرچه این فاصله زمانی کمتر باشد، بیمار نتیجه بهتری می گیرد.
این متخصص مغز و اعصاب تصریح کرد: هم اکنون شیوه نوین درمان داخل رگی به صورت بسیار محدود در کشور اجرا می شود، البته درمان داخل رگی به ۲ شکل درمان سیاهرگی و درمان سرخرگی (آندووسکولار) است. در این روش درمان سکته مغزی در 4.5 ساعت اولیه به صورت درمان سیاهرگی است که پس ازبستری شدن بیمار در بخش اورژانس، داروی rtPA برای وی تزریق می شود اما پس از گذشت 4.5 ساعت، درمان به صورت سرخرگی انجام می شود.در این شیوه که در بخش آنژیوگرافی مغز انجام می شود، با لوله های باریک از طریق رگ پا داخل آئورت می رویم و از آئورت وارد رگ های مغزی و سپس وارد رگی می شویم که دچار انسداد شده است.در این مرحله لخته خون عامل انسداد رگ مغز را یا از درون رگ خارج و یا داروی مخصوص rtPA را به لخته خون تزریق می کنیم که باعث حل شدن آن می شود.
دکتر قربانی افزود: هم اکنون استفاده از روش داخل وریدی در بسیاری از استان ها قابل اجراست اما به دلیل قیمت بالای این دارو و به دلیل مشکلات بودجه ای بیمارستان ها، اغلب این دارو در بیمارستان ها وجود ندارد.
ی ادامه داد: برای انجام روش جدید درمان داخل رگی نیز پس از مراجعه بیمار، بلافاصله از وی سی تی اسکن گرفته و آزمایش های خونی انجام می شود در صورتی که بیمار به بیماری خونی خاصی و یا امراض کلیوی مبتلا نباشد، این دارو ظرف مدت یک ساعت به بیمار تزریق می شود. در برخی موارد حتی حین تزریق، علایم بیماری برطرف می شود و فلج بیمار بهبود پیدا می کند. تا ۴۰درصد افراد از این شیوه سود می برند، البته به شرطی که پیش از 4.5 ساعت اولیه پس از وقوع سکته مغزی آماده تزریق شده باشند و پس از گذشت این ساعت، باید روش درمان سرخرگی انجام شود. روش درمان داخل سیاهرگی در هر مرکز درمانی که دارای دستگاه سی تی اسکن و متخصص مغز و اعصاب باشد، قابل اجراست اما روش سرخرگی، روش بسیار جدیدتری است.
وی با بیان این که استفاده از شیوه درمان داخل رگی از مرگ، فلج شدن، نابینایی و اختلالات تکلم در بیماران سکته مغزی ناشی از انسداد رگ مغز جلوگیری می کند، گفت: از شیوه آندووسکولار می توان برای درمان بیماری های دیگر مغز و نخاع نیز مانند آنوریسم مغزی، بیماری های مادرزادی مغز، آسیب های وارده به مغز در اثر ضربه، بعضی از تومورهای مغزی که در حین جراحی خطر خون ریزی شدید دارند و همچنین کندکردن رشد تومور و تجویز صحیح داروهای شیمی درمانی داخل تومور استفاده کرد.
وی افزود: از روش های درمان داخل رگی بیشتر در آمریکا و فرانسه استفاده می شود و درمان سیاهرگی از سال ۱۹۹۶ در آمریکا تصویب و انجام می شود. درمان سرخرگی برای درمان سکته مغزی هم برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ و پس از آن در سال ۲۰۰۷ با یک نوع وسیله جدید در آمریکا مورد تایید قرارگرفت.هم اکنون در ایران هم ما تجهیزاتی برای استفاده از این روش داریم که نتایج آن رضایت بخش بوده است.
در انتها دکتر قربانی افزود: لازم است از دکتر فرامرز امیری دبیر اجرایی این همایش که مجدانه پیگیر برپایی این کنگره بود کمال تشکر و تقدیر را داشته باشم.
خبرنگار: پیام احمدی کاشانی